Motivatie...we horen het regelmatig

Motivatie...we horen het regelmatig...


Vandaag wil ik het even hebben over motivatie.


Een woord dat quasi dagelijks wordt uitgesproken en wat ik dikwijls hoor in mijn praktijk. Je kent het wel: ‘Ik moet gewoon gemotiveerd blijven en dan zal het wel lukken’.


Maar wat is eigenlijk motivatie?


Motivatie is wat je in beweging brengt, wat je tot actie laat overgaan. Motivatie is geëngageerd zijn om een doel te behalen.


Maar hoe raak je gemotiveerd? Want daar klemt meestal het schoentje.


Dikwijls ontbreekt de motivatie doordat we geen exacte richting weten of een zuiver, specifiek doel voor ogen hebben. Alvorens onmiddellijk aan de slag te gaan is het beter om even af te remmen en stil te staan om je doel an sich duidelijk en scherp te stellen. Net zoals je alvorens ergens naar toe te rijden waar je nog nooit geweest bent, je GPS zorgvuldig instelt en pas dan vertrekt. Je weet waarheen, je doel is gekend en je route is berekend.


Je doel moet dus duidelijk en exact zijn. Je moet als het ware reeds het eindresultaat voor ogen krijgen. Dan pas weet je waar je naartoe wil.


Het is een klassieker maar hiervoor is dus je doel SMART maken van groot belang.

SMART = Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.


Maak tussendoelen indien nodig. Verdeel je doel in kleine, hapklare stukken. Ook SMART natuurlijk en dus ook met een timing. Maak een tijdlijn.

Visualiseer daarop alle tussenstappen om zo je grotere einddoel te kunnen behalen. Je kleinere tussendoelen moeten dus ook loepzuiver zijn.


De meeste onder ons willen wel maar dikwijls vertonen we uitstelgedrag.

Neem een externe hulpbron. Vertel aan iemand of anderen wat je doel is, wanneer je het wil halen en hoe. Zo sta je er niet alleen voor en deze persoon kan je triggeren en challengen. Hij of zij kan regelmatig vragen en sparren hoe het staat met je doel.


Omring je ook met de juiste mensen.


Om je doel te behalen en dus gemotiveerd te blijven is je omgeving van groot belang. Je hebt geen nood aan iemand die je dagelijks verteld dat het toch niet zal lukken. Dat het allemaal verloren moeite is. Integendeel, je hebt mensen nodig die je steunen.

Mensen die zelf gemotiveerd staan in het leven en doelen hebben waar ze aan werken. Mensen aan wie je ook eerlijke feedback kan vragen. Hoe blijven zij gemotiveerd? Vraag het hen.


Het belangrijkste is dat je in jezelf gelooft. Dat je overtuigd bent dat je het kan, dat je het doel dat je zo zuiver voor ogen hebt wel degelijk zal halen. Weet dat inderdaad Rome niet in 1 dag gebouwd is.


Wil je meer weten rond deze topic dan kan je me steeds contacteren.


Jago Crol